Dobroty pro mlsný carský jazyk - Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou
V době empíru kralovala v životním stylu francouzská móda. Týkalo se to i gastronomie. Pryč byla doba přejídání. Sice se stále podávalo menu o několika chodech, porce byly ale menší a uměřenější.
Špargl (chřest) vařený v páře přelitý holandskou sýrovou omáčkou
(4 osoby)
- 600 g čerstvého (i konzervovaného) chřestu
- 1 cibule
- 100 g másla
- 0,5 dl bílého vína
- 0,5 dl masového vývaru
- 170 g plátkového sýra (nejlépe toustový)
- 1 dl smetany (12 % tuku)
- 4 žloutky
1/ Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, orestujeme na másle, zalijeme vínem i vývarem a necháme povařit.
2/ Pak vše procedíme do misky, již vložíme na vodní lázeň, a doplníme sýr. Až se rozpustí, dolijeme smetanu a omáčku vaříme do zhoustnutí. Pak vmícháme žloutky, které zajistí krémovou konzistenci.
3/ Očištěný chřest uvaříme v páře do měkka a přelijeme hotovou omáčkou.
Recepty připravil mistr kuchař Josef Kačírek.
Archiv, časopis Krásná 2012